Zomerse gedachten

ZomerHet is zomer! De klaprozen bloeien volop en het is lekker lang licht. Ik vind het een fijne periode en word er actief van. Hoe is dat met jou?  Hoor jij bij de mensen die in de zomer een paar weekjes vrij nemen? Lekker even niks doen, die reis maken waarvan je al het hele jaar met de voorberei­din­gen bezig bent, ontspannen samenzijn met je liefste? En wat doe je eigenlijk de rest van het jaar? Heb je dan tijd voor jezelf en je familie en vrienden? Stop je veel (te) uren in je werk en baal je ervan? Of ben je juist bezig om je bedrijf verder uit te bouwen en stop je daar met liefde tijd in? Wat wens jij jezelf voor de rest van het jaar?

Ik heb zelf gemerkt dat het goed is om alle dingen die ik belangrijk vind tijd te besteden. Soms vraag ik mij wel eens af hoe ik dat deze maand voor elkaar moet krijgen. Maar wat mij helpt is met vaste regelmaat mijn bedrijfsjaarplan en agenda erbij pakken. Afspraken maken met mijzelf en die inplannen. Niet om er heel star aan vast te houden.  Wel om doelen te hebben, waarover ik na afloop trots kan zijn dat ze gehaald zijn: zowel privé als voor mijn klanten.

Een zomers steuntje in de rug bij het bepalen en halen van je doelen kunnen de zaken hieronder zijn. Ze werken ook in de herfst en winter trouwens 🙂

Jezelf voorhouden dat het lukt

We zijn regelmatig geneigd om te focussen op negatieve zaken. ‘Dat gaat toch niet lukken’ en ‘ik krijg het vast niet op tijd af’. Het is jammer van de tijd om zo te denken, de kans is namelijk groter dat het wel lukt. Spreek jezelf eens aan op een manier waarop je een goede vriend(in) zou aansporen aan de slag te gaan. Je zult zien dat het werkt.

Keuzes maken

Het gemakkelijkst is om zaken je te laten ‘overkomen’ of te doen wat je altijd al deed. Wil je stappen maken als mens en in je bedrijf schrijf dan eens jouw uitdagingen eens op en streep er zoveel weg totdat je de 5 belangrijkste overhoudt. Kies daarbij realistische doelen, maar leg de lat niet te laag.

Coulance hebben met jezelf

Soms loopt het niet helemaal zoals je had gepland. Star vasthouden of verzetten helpt je niet verder. En je gaat je jezelf er ook niet beter door voelen. Accepteer de situatie, laat je plannen daarbij ook niet versloffen maar stel ze bij.

Soms hulp vragen

Kom je even niet verder? Doordat je gedachten vast blijven zitten of je een stukje deskundigheid mist? Wees eerlijk tegenover jezelf. Probeer het niet alleen op te lossen, maar schakel (tijdelijk) hulp in. Door jouw knelpunt kort te bespreken kan je al nieuwe inzichten verkrijgen.

 

Ik wens je een mooie zomer! En mocht je deze zomer (ook) willen klussen aan je bedrijf, nodig ik je uit om je vragen vrijblijvend te bespreken onder het genot van een kop koffie.

Faceboook