Stip op de horizon

G van logoWanneer je zogenaamd ‘op zicht’ zeilt kies je een (herkennings)punt waarop je je koers bepaalt. Zonder zo’n oriëntatiepunt doe je maar wat, ga je heen waar de wind je op een bepaald moment heen voert of kies je voor gemak. Een richting bijvoorbeeld waarbij je weinig aan je zeilen hoeft te doen en waarbij je medepassagiers niet te veel heen en weer slingeren.

Dat lijkt op korte termijn plezierig. Het kost weinig energie en toch kom je vooruit. Maar op de wat langere termijn is dat niet altijd plezierig. Je raakt niet zomaar aan lager wal, maar op z’n minst vaar je langzamer dan andere zeilers. En dat is jammer. Jammer omdat je de prachtige boot en talenten van de bemanning niet optimaal benut. En de andere zeilers? Die merken je nauwelijks op.

In bedrijfstermen wordt daarom nogal eens een stip op de horizon gezet. Dat is dan het punt dat men over een aantal jaar wil  bereiken. Waarom is dat nou zo belangrijk?

Simpelweg omdat je het pas doorkrijgt wat je moet doen als het voor je ziet. Met een goede stip kan je de weg inzichtelijk maken. Dus breng je vragen in kaart, visualiseer de stip (tekenen!) en vergeet vooral niet andere te vertellen over jouw stip op de horizon. Dat helpt.

 

Stip op de horizon

Faceboook