Ontwikkelingen en talenten

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen:  hoe heb jij deze week je ondernemerschap ingevuld? Was je druk met allerhande praktische zaken? Maar misschien ook, al is het maar heel even, je bezig gehouden met meer strategische afwegingen en ontwikkelingen die je zou moeten bijhouden?

We zitten in een overgangsperiode. Over een poosje zijn vele zaken waar we ‘groot’ mee zijn ge­worden passé. Vooral de snelle opmars van technologie verandert de toekomst. Binnenkort assisteren drones bij het bezorgen van pakketten. Life streaming van evenementen op Internet is al gemeengoed aan het worden. Hoe ga jij als ondernemer met de druk om alles bij te houden om? Gebruik je daarbij vooral de ratio of volg je je hart?

Global Information Technology Report – Nederland op plaats 4
Nederland staat op plaats 4 in het Global Information Technology Report (GITR), een internationale ranglijst die jaarlijks door INSEAD en het World Economic Forum wordt opgesteld en een beeld geeft van het adoptieniveau van ICT. De gegevens waar het GITR (reports.weforum.org/global-information-technology-report-2015) op is gebaseerd, geven een beeld van de economische, politieke en sociale omstandigheden in 143 landen en zijn aangevuld met de uitkomsten van een survey onder 13.000 executives.
De top 5 ziet er als volgt uit: 1. Singapore, 2. Finland, 3. Zweden, 4. Nederland, 5. Noorwegen

Een peuter begrijpt binnen enkele seconden hoe een Samsung werkt, maar met net zo veel gemak de Windows Phone. Terwijl ik een 72 jarige secretaris van een Oranjevereniging op Koningsdag een oproep hoorde doen voor een opvolger die vooral moest beschikken over de competentie ‘brieven schrijven op een computer’. Waar sta jij als ondernemer? Hoe been je al die (technische) veranderingen bij?

Je kunt je er druk over maken, er druk mee zijn, maar hoe noodzakelijk is dat? De wereld om ons heen is in beweging en verandert continu. Als het je vakgebied is om de technische veranderingen op de voet te volgen moet je dat natuurlijk doen. Maar in alle andere gevallen kun je je tijd en energie beter steken in waar je goed in bent. Je talenten gebruiken. Waar de een goed is in technologie, is de ander dat in het ontwerpen van huizen, het ontvangen van gasten, boekhouden of het motiveren van groepen mensen. Het mooie is dat iedereen talenten heeft; unieke eigenschappen die hij of zij kan inzetten privé of zakelijk en vaak zelfs op beide gebieden.

In de praktijk blijkt het zelfs onhaalbaar en onbetaalbaar om voor je bedrijf alle benodigde kennis, kunde en ervaring in eigen huis te halen en te houden. Doe dus liever dingen waar je voor de volle honderd procent achter staat. Maak je niet druk over de nieuwste technologische veranderingen als je het actueel houden van informatie op je website al een hele klus vindt. De wereld draait namelijk door. Laat zaken waar je talent niet ligt over aan anderen, die daar wel talent voor hebben.

talentEn wat is er plezieriger dan op oudere leeftijd terug te kunnen kijken op een periode waarin je dingen hebt gedaan die je graag wilde en waar je goed in was? Als je werkt aan het ontwikkelen van je talenten kom je verder en zorg je voor positieve verandering. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je organisatie, (samenwerkings)partners, klanten en anderen om je heen. Daar haal je pas energie uit.

Faceboook